Annonsørinnhold: Google med oppfordring: – Ta kontroll over dataene dine


TA GREP: Nordmenn er lite flinke til å beskytte dataene sine. Heldigvis kan du enkelt gjøre noe med det.

Syv av ti nordmenn opplever at de har lite kontroll over hvordan Google bruker persondataene deres. Det vil Google Norge gjøre noe med. Her ser du hvor enkelt det kan gjøres!

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Mens du tråler gjennom nettsider på jakt etter korteste rute til matbutikken eller værmeldingen for helgen, legger du igjen små, digitale spor. Personlige opplysninger om deg kan samles inn og lagres av ulike aktører.

Samtidig viser det seg at nordmenn ikke er særlig flinke til å beskytte sine egne personopplysninger. 40 prosent har aldri tatt grep for å sikre sitt eget personvern på nett, kommer det frem i en ny undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra Google.

DU BESTEMMER: Personvern er innebygd i flere av Googles tjenester og produkter. For eksempel blir informasjonen du legger igjen når du bruker Google Søk, slettet automatisk etter 18 måneder. Dette er en standardinnstilling for alle, som du også kan endre til å automatisk slette oftere.

Enkelt å sjekke

– Mange er bekymret, men få forsøker å ta kontroll. Det er et paradoks, siden verktøyene er tilgjengelige og enkle å ta i bruk. Google ønsker derfor å oppfordre deg til å sette av fem minutter til å gå gjennom personverninnstillingene og ta kontrollen over dine data, sier Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google.

TA EN SJEKK: Sett av fem minutter til å gå gjennom personverninnstillingene og ta kontrollen over dine data, oppfordrer Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google.

Ifølge undersøkelsen føler syv av ti at de har lite kontroll over hvordan persondataene lagres og brukes av Google. Nesten hver annen nordmann tror heller ikke de har noen mulighet til å påvirke hva Google samler inn av data. Men det er fullt mulig, ifølge norgessjefen.

– Personvern er blitt et mer fremtredende tema i løpet av de siste årene. Kravene til å enkelt kunne kontrollere hvilken informasjon man deler er økende. Derfor tilbyr vi en rekke enkle verktøy når du logger inn på Google-kontoen din, slik at du kan velge personverninnstillingene som passer best for deg, sier Jensen.

Se video lenger ned i saken om hvordan Dennis Vareide gjennomgår sine personinnstillinger.

Dine data, ditt valg

Google har samlet de viktigste personverninnstillingene på en og samme plass i «Min Konto». Der kan du selv bestemme hva du vil at Google skal lagre om deg og din aktivitet, og du kan ta en gjennomgang av informasjonen som allerede er lagret.

Bestem deg for hva du vil dele

Akkurat som i det vanlige liv, kan du også i den digitale sfæren bestemme om du ønsker å være personlig og dele mye av deg selv, eller om du heller ønsker å være litt mer tilbakeholden.

– Du kan velge å skru helt av, være fullstendig åpen eller noe midt imellom. Velger du å skru av, vil du se mindre relevante søkeresultater og andre effekter som kan redusere opplevelsen din av tjenestene våre. Men valget er ditt. Du har kontroll over dataene dine, konstaterer Jensen.

Slik gjør du det, trinn for trinn:

I «Personvernsjekken» kan du trinn for trinn gå gjennom de viktigste forslagene for ditt personvern generert fra Google-tjenestene du bruker mest. Slik går du frem:

  1. Logg inn på Google-kontoen din og klikk deg inn på «Min konto».
  2. Følg stegene under «Personvernsjekken».

Dette er noen personverninnstillinger du bør gå gjennom:

  1. Innstillingene for nett- og appaktivitet
  2. Innstillingene for YouTube-loggen
  3. Hvilken profilinformasjon andre ser
  4. Hvilke tredjepartsapper som har kontotilgang
  5. Annonseinnstillingene dine

ALT PÅ ETT STED: Herfra kan du blant annet enkelt slå på eller av om nettaktiviteten din skal lagres, slå på eller av posisjonslogger og kontrollere hvilken informasjon som brukes til å tilpasse annonser til dine interesser.

Dennis Vareide sjekket datasporene sine

Youtuber og teknologiekspert Dennis Vareide er selv en flittig bruker av internett. Google oppfordret ham til å sjekke datasporene sine. Og Dennis fikk seg noen overraskelser!

Sivilstand gift?! Jeg er overhodet ikke gift!

Se Dennis Vareides reaksjon når han ser hva Google tror om ham:

Noe av det første Dennis undersøker i sin egen Google-konto, er posisjonsloggen som lagrer en tidslinje med alle steder han har vært helt siden han tok i bruk Google på telefonen sin.

– Denne loggen kan skrus av, men jeg elsker å se hvor jeg har vært i hele verden, forteller han.

Men når Dennis skal kontrollere annonsene han får, kjenner han seg slett ikke igjen i at han skulle være interessert i «brødbakemaskiner». Et tastetrykk – og så er det vekk med den typen annonser.

– Hvis du har lyst på mer privatliv, og ikke ønsker at Google skal spore alt du gjør på YouTube, eller hva du søker på nettet, så velg å skru av sporingen, anbefaler Dennis.Source link

Leave a Comment

x
website average bounce rate